divendres, 9 de desembre del 2011

Excursió a la penya de s’Indi


El dilluns 5 de desembre vam anar a la penya de s’Indi amb en Toni Melià i na Rocio, la mare de Silke.

Aquests dies estudiàvem a classe les plantes i volíem veure el bosc de sureres que hi ha per allí.

En Toni, de camí al bosc, ens va mostrar diferents arbusts: la murta (que els romans l’empraven per perfumar-se el cos), les cireretes de bon pastor, les falgueres...

Com que era època de bolets, en van veure molts i de molts colors diferents i també vam poder observar capolls secs de lagarta peluda (Lymantria dispar).
Vam berenar al costat d’una roca guapíssima, amb molts forats. En Toni va aprofitar per parlar-nos de les roques i els minerals (es veu que na Josepa ja li havia dit que era el següent tema de medi), i vam agafar trossets de quars que hi havia per terra.

Hi vam arribar al bosc de sureres i vam veure que n’hi havia de dos tipus: l’alzina (Quercus ilex) i l’alzina surera (Quercus suber). Vam fer una activitat on vam poder comprovar que la seva escorça era diferent. De l’alzina surera és d’on s’extreu el suro per fer els taps dels bòtils de vi o de cava, per exemple.

També vam mesurar el tronc i l’alçada de les sureres. Per fer l’alçada, vam agafar un llapis i vam estirar el braç i ens apropàvem o ens allunyàvem fins aconseguir que l’arbre i el llapis tinguessin la mateixa mida. Després vam girar el llapis en posició horitzontal i na Maria s'anava col·locant al costat de l’arbre fins que la mida del llapis i la distància de na Maria amb l’arbre fos la mateixa. Vam mesurar amb un metre aquesta distància i el resultat era l’alçada de l’arbre. Va ser una activitat molt interessant.

Finalment, vam davallar per un camí molt empinat.

A tots ens va agradar molt la sortida i vam aprendre moltes coses.

Text produït per tota la classe    


diumenge, 4 de desembre del 2011

Esperant els Nadals amb imaginació

Ja queda menys per les vacances de Nadal. I ara que tindrem molt de temps lliure, podem aprofitar-lo per fer manualitats nadalenques. Solament necessitem materials reciclats i molta imaginació.

Si us agrada enviar postals de Nadal aquí teniu unes quantes idees:


Algunes idees per fer arbrets de Nadal, i fins i tot un bosc! En aquest enllaç trobareu com fer-ho: http://www.decopeques.com/manualidad-facil-y-bonita-para-navidad/
Afegeix la llegenda
Si sou llépols segurament us cau la baba amb aquest pastís de xocolata en forma de peix. Aquí teniu els passos: http://bit.ly/uPxK1D


I per als amants de la pintura, aquest estoig de fieltro us fascinarà.


Esper que passeu unes bones festes, ja m'ensenyareu les manualitats que heu fet! 

dimecres, 30 de novembre del 2011

La intel·ligència de les plantes

A na Cati li agrada molt n’Eduard Punset i el programa que fa a la televisió Redes. I l’altre dia em va enviar aquest enllaç perquè poguéssim veure Las raíces de la inteligencia de las plantas, on n’Eduard li fa una entrevista a n'Stefano Mancuso, botànic de la Universitat de Florència.

A l’entrevista hem escoltat moltes coses interessants, com ara que les plantes modifiquen la seva estructura per tal d’aclimatar-se als canvis i hem recordat la planteta que ens va mostrar en Toni Melià al far de Favàritx i que, segons ell, era la més forta del món perquè podia viure quasi sense sòl i amb el fort vent de la tramuntana.

Com que us ha agradat tant i volíeu mostrar-lo a casa, us el deix aquí.   

dissabte, 26 de novembre del 2011

Visita a la biblioteca de Sant Lluís


El 22 de novembre vam anar a la biblioteca pública de Sant Lluís. Quan hi vam arribar, na Joana, la bibliotecària, ja ens esperava i ens va explicar on estaven situades totes les obres de consulta (diccionaris, enciclopèdies, atles...).
Na Joana ens va preparar una gimcana de preguntes que havíem de resoldre consultant els llibres. Vam fer quatre grups i vam començar a treballar.
A nosaltres, la prova que més ens va agradar va ser la de cercar Suècia en un atles molt gran i la que més ens va costar va ser la de cercar el llibre on trobar la paraula òpera.
Quan vam acabar vam poder mirar llibres. En Pepe va agafar el llibre Guinness dels rècords on vam veure la foto de la dona amb les ungles més llargues del món que en Pere, el pare de n’Alba, ens va ensenyar a la xerrada de l’Índia.

Aarón i Pepe



Hem plantat bulbs!


El 14 de novembre na Josepa va venir a classe ben carregada: testos de fang, terra, platets de plàstic i una bosseta amb bulbs per plantar. Ens va preparar una fitxa per explicar-nos què eren els bulbs i vam saber que creixen amb facilitat, ràpidament arriben a l’edat adulta i de seguida floreixen.
Quan va entrar a classe na Lluïsa, estàvem ben enfeinats i ens va ajudar a plantar.
Haurem d’esperar uns tres mesos per veure créixer les flors, perquè nosaltres hem plantat jacints i és el que els costa de sortir.
Ah, cada dia els traiem defora de la classe perquè prenguin el sol.
Kristinne i Andrea


dilluns, 21 de novembre del 2011

Les plantes

A medi estem donant les plantes i aquí teniu un PowerPoint sobre el tema que us serà molt profitós perquè explica moltes de les coses que ja hem estat parlant a classe: tija, arrel, limbe, pol·linització, perenne, pol·len... 

Estaria bé que si tinguéssiu algun dubte en mirar-lo, ho anotéssiu per veure si, entre tots, el podem resoldre.


L’increïble mecanisme de les plantes

Les plantes són la base de la vida, ja que tots els animals del planeta depenem d’elles per a la nostra existència.
Aquí teniu un vídeo on podreu veure com es realitza la fotosíntesi i com bomben l’aigua fins al més alt de les seves copes.


diumenge, 20 de novembre del 2011

Visita de n’Eva i na Laia


Aquest passat divendres, 18 de novembre, vam rebre una inesperada visita a la nostra classe, n’Eva i na Laia.
Na Laia és la germana petita de Nil Moll que va nàixer el divendres 28 d’octubre.
Com que ens interessen molt les mides dels bebès, li vam demanar a n’Eva quan va pesar na Laia i quina va ser la seva llargada. I ens va dir que el seu pes va ser de 3,955 kg i que la llargària era de 50 cm.
Feia tres setmanes exactes i estava ja molt gran.
Ho mirava tot amb molta curiositat i estava molt contenta, no va plorar gens.
N’Eva ens va dir que li agrada molt la cançó M’agrada el Nadal i per acomiadar-la li la van cantar.
Aquí teniu unes quantes fotos de la seva visita.
Enhorabona Eva!



dilluns, 14 de novembre del 2011

Viatge a l’Índia


El dijous 3 de novembre va venir a la nostra classe el pare de n’Alba, en Pere, i ens va explicar el viatge que va fer a l’Índia amb una amiga seva a l’any 1998.
Hi va estar tres mesos i va visitar Delhi, Agra, Madras, Benarés...
Ens va explicar diferents aventures, com ara un viatge que va fer amb autobús on es va passar quasi tot el viatge intentant que el seient de davant seu no se li tirés cap al d’ell. Va ser molt divertit.
De les fotos que ens va mostrar ens va cridar molt l’atenció una d’un home, un faquir, que feia la migdiada damunt d’uns claus i la d’una dona que tenia les ungles més llargues del món. Aquesta darrera foto feia un poc de fàstic.
Ara nosaltres hem d’elaborar un mural de l’Índia i aquesta xerrada, que ens va agradar molt, ens va servir per posar-nos en contacte amb el país.

Alba i Silke
 


diumenge, 13 de novembre del 2011

La contadora d’històries

El dimecres 2 de novembre tots els quarts vam rebre la visita d’una contadora d’històries, na Noelia Martínez Gavaldà. 
 
Na Noelia ha escrit dos llibres, La bruixa Bruna sempre dorm damunt la Lluna i El rei del silenci i amb els dos ha guanyat el Premi Contarella de literatura infantil de l’Ajuntament de Ciutadella de Menorca.  

Ens va explicar diferents idees per escriure un conte, com ara que a partir d’una història que ja coneixem en podem fer una altra de diferent. Per exemple, què hagués passat si el Titànic no s’hagués enfonsat? 

Ens va agradar molt tot el que ens va contar i de segur que ens servirà moltíssim a l’hora d’escriure els nostres contes.

Per agrair la seva visita li vam regalar una planteta.


Gemma Seguí i Tanit
 



dilluns, 7 de novembre del 2011

Els bunyols de Tots Sants

El divendres 28 d’octubre vam fer els bunyols de Tots Sants a l’escola.

Hi van venir a ajudar-nos mares, àvies i una tieta: na Maria José, na Tere, na Patrícia, na Cruz, n’Aguedita i na Wendy.

Vam pastar i ens ho vam passar molt bé, però tot va quedar ben pringat (jajaja...).

Quan vam sortir al pati, els bunyols ja estaven fregits. Podíem triar bunyols amb mel o amb sucre i tots estaven molt bons.

Com que en van sobrar molts, ens van donar quatre bunyols a cada fillet i filleta i així els van poder provar a casa.



Gisela i Irene
 



Ja som a 4t!

Enguany som a una classe modular bastant petita, però estem a gust i ens està agradant molt.

Som 23 alumnes però ens falten dos companys del curs passat, en Jack, que se n’ha anat a viure a Anglaterra i en Sergi, que ha repetit 3r. I han vingut dos companys nous, en Nil Montoto i na Daniela, que ha repetit 4t.

Aquest curs les notícies les escriurem nosaltres, els alumnes, i esperem que us agradin i que s’ho passeu bé mirant el nostre bloc.

Marc Bagur i David

dijous, 30 de juny del 2011

Festa de final de curs


El darrer dia d’escola se celebra, com cada any, la festa de l’aigua.
A les 9:15h sortíem al pati per realitzar les quatre proves abans del pati.
Una vegada vam berenar i ens vam menjar el gelat, vam fer les quatre proves restants.
Després ens vam canviar de roba i vam veure el partit de tirabolla entre els mestres i els alumnes de sisè. Els dos partits els van guanyar els alumnes de sisè.
Després, vam anar a la classe i ens vam acomiadar, fins el curs que ve.
Ens ho vam passar molt bé.



Excursió a la platja de Binigaus

El dilluns 20 de maig, ja a les acaballes del curs, vam anar d’excursió a la platja de Binigaus, al terme municipal d’es Migjorn Gran. Era la primera vegada que fèiem una sortida les tres classes de tercer junts i estàvem molt emocionats.
Ens acompanyaven, a més de les tutores, na Susana, na Maria i en David.
Tot d’una que vam arribar, ens vam tirar a l’aigua (na Josepa i en David van ser els únics que no ho van fer) i, encara que una mica freda, estava molt bona. Vam fer castells d’arena, ens vam soterrar, vam berenar...
Però no creieu que estàvem sols a la platja, no. Semblava com si aquell dia totes les escoles de Menorca s’haguessin posat d’acord a anar-hi perquè vam veure alumnes d’es Castell, de Maó, d’Alaior...

I no cal dir que ens ho vam passar d’allò més bé.


diumenge, 12 de juny del 2011

El Jo vull contar-vos... de na Gemma Hierro

 A més d’anar de creuer, el divendres 20 de maig vam entrar als quiròfans de l’hospital Mateu Orfila. Na Gemma ens va fer de guia i ens va mostrar el material que s’empra per intubar, la sala U.R.P.A. (on es preparen els pacients abans d’operar i on es recuperen després de les operacions), les dependències de les infermeres i dels metges...
Es va col·locar els accessoris que s’empren per entrar a un quiròfan: peücs, gorra, mascareta i va continuar amb l’explicació.
Va ser molt interessant i estàvem impressionats de tot el que sabia.


Jo vull contar-vos... d'en David

El divendres 20 de maig vam anar de creuer per la Mediterrània. La família d’en David es va embarcar a Barcelona i va fer un creuer aquest mes d’abril. En David té molts bon records i s’ho ha passat molt bé. A més, ha visitat moltes ciutats: Niça, Pisa, Florència, Roma, Nàpols, Pompeia, Palerm..., i ens ha contat coses de totes elles. Ens va dir que el Coliseu de Roma és el monument que més li va agradar.

També ens va contar el que feien a dins del vaixell i que es va fer amic d’un fillet francès.

Tots ens ho hem passat d’allò més bé escoltant-lo.



divendres, 10 de juny del 2011

El Jo vull contar-vos... d’en Pepe

El divendres 10 de juny en Pepe va explicar el seu Jo vull contar-vos... I ens va parlar del viatge que va fer el novembre passat a Costa Rica. En Pepe viatja molt, però ens va confessar que aquest és el que més li ha agradat de tots els que ha fet, no sabem si serà per la quantitat d’animals que hi va veure.
En Pepe va tardar unes 15 hores a arribar a Costa Rica des de Madrid i ens ha dit què feia a dalt de l’avió: dormir, jugar...
Ens ha explicat com neixen les tortugues marines i com que ens ha portat una closca de tortuga hem vist la seva columna vertebral.
A més ens ha mostrat diversos cartells i tríptics dels animals que es poden veure a Costa Rica.
Ha estat molt interessant.


El Jo vull contar-vos... de n’Alba

El divendres 3 de juny n’Alba ens va dur de viatge al Marroc. Hi va anar quan tenia 5 anys i li va agradar moltíssim, per això ens ho volia contar. I com tots sabeu, a n’Omar també li agrada molt el Marroc i va aprofitar algunes de les imatges per explicar-nos costums d’aquell país.

N’Alba va portar a la classe un barret i un pintallavis que va ser la sensació, tots s’hi volien pintar. La història estava que era de color verd, però quan s’hi pintaven era vermell.


Visita al fort de Marlborough


El dimarts 7 de juny vam visitar el fort de Marlborough situat a la cala de sant Esteve. Durant una hora ens vam convertir en soldats anglesos i vam poder veure com vivien a dins del fort les, aproximadament, 30 persones que el defensaven.
El vídeo i el recorregut per fort ens va situar a la Menorca del segle XVIII, un segle que aquests darrers dies hem estat estudiant arran de la història de Sant Lluís.

Agraïm des d’aquí a la mare de n’Oliver i de na Gemma Hierro per haver-nos acompanyat. Creiem que elles van gaudir tant com nosaltres de la sortida.



dilluns, 6 de juny del 2011

Visita a l’exposició d’oficis antics

 Amb motiu de la commemoració dels 250 anys de la fundació del poble de Sant Lluís, l’ajuntament ha organitzat una exposició de miniatures fetes amb llenya sobre oficis antics de Menorca. En Toni Vinent, un alaiorenc de vuitanta anys, és qui des de fa uns deu anys fa aquesta meravella de miniatures.
En Toni estava molt content de veure que la seva feina ens agradava tant i al torn de preguntes que li fam fer ens va explicar el procés que segueix per aconseguir unes peces tan ben fetes.
Ens va contar que està molt agraït a un dels seus mestres perquè ell és qui li va transmetre les ganes de dibuixar.
A l’exposició, a més, vam trobar el quadre del primer batlle de Sant Lluís, en Pere Tudurí. 


diumenge, 29 de maig del 2011

Visita al far de Favàritx


Aquest divendres 27 de maig vam anar al far de Favàritx i vam aprendre moltes coses sobre els diferents fars de Menorca.
En Toni Melià ens esperava només vam arribar i, tot d’una, vam entrar a dins del far on, en Sebastià Pons, ens va mostrar el museu  que hi ha a dins. En Sebastià és un dels tres faroners que hi ha actualment a Menorca i a més d’explicar-nos les peces del museu ens va contar com era la vida d’un faroner abans i com és la seva d’avui en dia.
També vam pujar a dalt del far, però na Josepa, en Jack i n’Andrea no es van atrevir. Les vistes eren impressionants!
El far de Favàritx, així com el de Punta Nati, es va construir pels naufragis ocorreguts a les nostres costes. I un dels que va tenir més repercussió va ser el del Général Chanzy, el 1910.  Aquí teniu l’enllaç a la pàgina web del Général Chanzy així com la dels Fars de Balears, presentada aquesta mateixa setmana. 
 
Finalment, agrair a n’Anna, la mare d’en Marc Gomila per haver-nos acompanyat.


El Jo vull contar-vos... de n’Andrea


Aquest dijous també vam escoltar el Jo vull contar-vos... de n’Andrea i vam anar de viatge a Galícia.
N’Andrea ja fa temps que hi va anar però s’ho va passar molt bé en aquest viatge i per això ens el volia contar. Ens va explicar què és això de les marees i ens va dir que el que més li va agradar va ser la torre d’Hèrcules.
També ens va mostrar una gaita petita que es va comprar però ningú la va poder fer sonar. 


El Jo vull contar-vos... de na Kristinne


El dijous 26 de maig, na Kristinne ens va presentar el seu germanet Iker, que quan va nàixer va pesar 4,5 quilos i va mesurar 52 centímetres.
N’Iker ara té un mes i mig i na Kristinne ens va contar bastants coses sobre ell. Per exemple, li agrada molt que el banyen però quan ha de sortir plora molt.
N’Iker té una cara molt espavilada i el cap ja quasi l’aguanta dret.



dimarts, 17 de maig del 2011

Apadrinament de ximpanzé

Una vegada finalitzada la campanya de reciclatge de mòbils per a protegir els ecosistemes africans, la nostra escola, amb l’enviament de 180 mòbils, ha apadrinat 11 ximpanzés.
Des de Tchimpounga (Institut Jane Goodall) ens han enviat unes imatges a mida real de diferents ximpanzés.  Les tres classes de tercer en tenim una i, a més, entre tots hem escollit el seu nom. S’anomenarà Kauka.

I nosaltres ens hem fet una foto amb Kauka.

Aquí teniu l’enllaç del Bloc d’ambientalització de l’escola i si aneu a l’entrada dels apadrinaments dels ximpanzés veureu un vídeo molt bonic. Esperem que us agradi.   





dissabte, 14 de maig del 2011

Jo vull contar-vos... de na Gemma Seguí

El divendres 13 de maig, na Gemma Seguí ens va explicar que durant la Pasqua de l’any 2010 va anar amb la seva família a un poble molt petit de Catalunya que es diu Tavertet. Des d’allí van fer diferents excursions i també van anar al monestir de Núria. Ens va contar que feia molt de fred i per això anava molt tapada. A classe va dur els guants, la jaqueta i les ulleres de sol i s’ho va posar tot al damunt i, és clar, va tenir molta calor i tot d’una s’ho va treure.  


dissabte, 7 de maig del 2011

Jo vull contar-vos d'en Jack

Aquest divendres passat ens va visitar en Humphrey, l’hàmster d’en Jack. En Jack ha fet el seu Jo vull contar-vos... sobre els seus animals i va pensar que ens agradaria veure’l.
En Humphrey és un hàmster de la Xina i va sortir de la seva gàbia perquè el poguéssim tocar, però amb les emocions va caure unes quantes vegades a terra i el vam haver de tornar a la seva gàbia on va passar un matí molt tranquil. Sort que no es va fer cap mal.




dimarts, 3 de maig del 2011

Consell de Participació Infantil

Avui, 4 de maig, hem anat a l’OAR per tal d’exposar les nostres idees al polítics del nostre ajuntament.
Aquest any el tema era les propostes de millora a les festes del nostre poble.
Els delegats de la classe, en Marc Bagur i en David, han explicat el que havíem debatut a la classe. A més, hem escoltat totes les exposicions de les altres classes de tercer i de les de quart.
S’ha parlat de la brutícia, de la fira, de la gent que beu massa... I tant de bo que es duguin a terme algunes de les propostes que hem dit entre tots, perquè han estat molt interessants.
Aquí teniu el Powerpoint i el vídeo de la nostra exposició. Esperem que us agradi.





No volem bruticia a Sant Lluís

dissabte, 23 d’abril del 2011

Per Sant Jordi, roses i llibres

Avui, 23 d'abril, es celebra Sant Jordi i també el Dia del Llibre, ja que un dia com avui van morir William Shakespeare i Miguel de Cervantes (tots dos al 1616). I res millor que celebrar-ho llegint, acudint a les llibreries i biblioteques i compartint lectures, així com regalant roses a les persones estimades.

 BONA LECTURA I FELIÇ DIA DE SANT JORDI 



divendres, 22 d’abril del 2011

Celebrem el dia del llibre a l’escola

El darrer dia de classe vam celebrar el dia del llibre a l’escola amb dos actes diferents.

D’una banda, en Toyo i na Lluna (monitors del Molí de Baix) ens van contar la rondalla eivissenca de La barseta. Mentre na Lluna la llegia, en Toyo l’anava escenificant i va ser molt divertit. Ens ho vam passar molt bé.

L’altra activitat va ser l’intercanvi de llibres, que des de fa uns anys fem a segon cicle. Tots aquells fillets i filletes que prèviament havien dut un llibre, en van poder agafar un altre. I tots van quedar molt satisfets amb l’activitat. Mireu les cares de felicitat que fan!